Обществената поръчка, за която  става въпрос, е на стойност над 500 хиляди

...
Обществената поръчка, за която  става въпрос, е на стойност над 500 хиляди
Коментари Харесай

Може ли да бъде обявена обществена поръчка за нещо, което вече е направено? ВИДЕО


Обществената поръчка, за която  става въпрос, е на стойност над 500 хиляди лева  и за създаване на обслужваща улица от уличната мрежа в квартал на град Кърджали. С екипа ни установихме, че дейностите заложени в  нея, към този момент са изпълнени още преди оповестяването й. Това се случва преди да протече процедурата по желание на реализатор, както и преди да е подписан контракт с определения реализатор. Нещо повече дейностите, които към този момент са изпълнени препокриват с акуратност строително монтажните работи  и техническите спецификации заложени в поръчката. По проблема сезирахме Агенцията по Държавна  финансоа инспекция, а специалистите от своя страна се ангажираха, че ще извършат инспекция. Всичко за случая вижте във видеото:

Кадрите, които ви демонстрираме във видеото са от жилищен комплекс в квартал на град Кърджали. Обществената поръчка е оповестена на 30 декември 2022г за създаване на улица в този квартал. Решението за избор на реализатор е от март -2023 година Разбираме че по-голямата част от заложените действия по публичната поръчка са осъществени месеци преди да бъде определен реализатор. Получихме снимков материал от наши фенове и проверихме на място дали това е по този начин.  Стана ясно, че към днешна дата решението на кмета на община Кърджали за определената през март компания -изпълнител, е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията от различен претендент и е обявено  за непозволено от Комисия за защита на конкуренцията. Затова все още няма подписан контракт за общестената поръчка, само че строителните действия са почнали и то преди месеци, свидетелстват живеещите в квартала. Хората настояват, че всичко е направено още преди месеци.



Въпреки, че към момента няма влезнало в действие Решение за установяване на реализатор на публичната поръчка и няма подписан контракт, по-голямата част от описаните в документите работи  към този момент са изпълнени.Поставени са дъждоприемните шахти и осветлението. Направени са и тротоарите така, както е заложено в публичната поръчка. От всички заложени количества и параметри  единствено пътят не е изработен, за да бъде приключена тя напълно, счита специалистът от Европейски център по транспортни политики Диана Русинова.



„ Отваряме си техническата спецификация към публичната поръчка, за която приказваме и започваме да четем какво е трябвало да бъде изпълнено от изпълнителя, който вероятно ще завоюва публичната поръчка. Какво ми прави усещане: На  една от най-долните позиции -24-та позиция, доставка и полагане на култивиран бордюри. Ето това са тези култивиран бордюри, които са малко по дребни от другите, които ще забележим. Също по този начин имаме доставка и полагане на бетонови бордюри. Малко по- напред, в случай че желаете можем да се преместим и аз ще ви ги покажа и тях ги има. “, изясни Дияна Русинова, която посети с екипа ни терена.

Според юрист Мария Янева от Международна асоциация за правораздаване и арбитраж няма по какъв начин да бъде оповестено социална поръчка за нещо, което към този момент съществува.

„ Няма по какъв начин да се направи поръчка и да има съревнование, да има бистрота и гласност за нещо, което към този момент е построено. Даже бихме могли да кажем, че в тази ситуация това е неприемливо, не просто незаконосъобразно, а  и неприемливо. Сега тук правният въпрос, който се слага, е може ли една социална поръчка да има ретроактивно деяние? И законът е безапелационен: Това не може да се случи, защото главните правила в Закона за публичните поръчки са гласност, бистрота и спортно начало “, изясни юрист Мария Янева.

 

Потърсихме за коментар кмета на община Кърджали. Хасан Азис отхвърли публичната поръчка да е изпълнена преди оповестяването й.

„ Не е правилно. Това което казвате не е правилно. Не е правилно.

Значи нашите фрагменти лъжат?

Може, да. “, сподели Хасан Азис



Така многочислените ни опити за изявление с кмета на община Кърджали или някой от членовете на комисията за публичната поръчка, удариха на камък. От пресцентъра на общината не дадоха отговор съответно на нито един на заложените от нас въпроси.

В формалната позиция на община Кърджали  удостоверяват, че няма подписан контракт за  публичната поръчка, тъй като е обжалвана от участник и с решение на Комисия за защита на конкуренцията. Процедурата е върната на стадий разглеждане на техническите оферти на участниците. Посочено е също, че в общината няма информация за осъществени действия по публичната поръчка, а това което е направено досега, е  самодейност на притежателите на жилищните комплекси, които са почистили към домовете си за по-лесен достъп.



„ Мен доста ме учудва това, което на процедура дава отговор общината. Вие сте попитали едно нещо, само че на вас общината ви дала отговор напълно, напълно друго нещо. Тя дала отговор, че надали не тук разорано поле, на което вие би трябвало да дойдете с живущите или хората, които са почнали и ремонтират жилищата, са били почистили. Това, едвам могат да минат, да стартират да построяват жилищата. Няма такова нещо, това е. Виждате, тротоарите са изцяло построени, сложени са електрическите стълбове. Това нещо няма накъде повече от веднъж да го разрушат, с цел да поставят нови. Направи ми усещане, че има тротоарни плочи. Не изключително добре подреден, само че в последна сметка по тази социална поръчка, която е оповестена, се удивлявам, че е оповестена поръчка за нещо, което на процедура към този момент е построено. “, добави Дияна Русинова.



„ След като има такива открити и осъществени СМР действия, следва да бъдат показани надлежни документи за това. Тъй като без да има прелиминарен план или позволение за градеж няма по какъв начин да отиде да се извършват такива фамилни работи. Въпросът е от кого са изпълнени, има ли позволение, няма ли, по какъв начин са дадени те по подобаващ ред. А и надлежно за този сектор да има по-късно и към този момент настояща социална поръчка. Това също е доста забавен въпрос, на който би трябвало възложителят да отговори. Бих споделила, че това е даже по скоро казус, нещо, което не се следи в правната процедура всеки ден и би трябвало да бъдат сезирани способените органи. Когато приказваме за публичен запас, нали в тази ситуация това са парите на всеки един български жител. Общината  трябва да претърпи глоба за това. Трябва да се произнесат способените органи и да се наложи тази глоба. “, изясни юрист Мария Янева.



Правим опит да беседваме и с представител на компанията, която по документи е спечелила публичната поръчка. И тук многочислените ни опити удрят на камък.

Свързваме с шефа на компанията, само че той отхвърля да беседва с нас, когато схваща кои сме и защо го търсим, под предлог, че е в чужбина. Отказва и да подвига телефон по-късно. Потърсихме  позиция на компанията и през техния уебсайт на формален мейл.  Към момента не сме получили отговор.



С проблема запознахме специалистите от АДФИ. Входиран е  и формален сигнал, а те от своя страна дадоха обещание да извършат инспекция на база данните и снимковия материал, който предоставихме.

Каква ще бъде реакцията на способените органи? И какви ще бъдат резултатите на специалистите от АДФИ?Продължаваме да следим този случай.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР